هوش مالی یکی از ابزارهای مهم و اساسی در موفقیت کسب و کار ، بیزینس و فعالیت های ماست. کسب و کارهای جدید با کسب و کارهای سنتی تفاوت بسیار زیاد داره. قبلا می گفتن یه جنسی بخر یم و بفروشیم تا سود کنیم. الان می دونیم که کسب درآمد ، حفظ دارایی ، افزایش دارایی و روش های ایجاد درآمد غیر مستقیم تاثیر زیادی بر موفقیت مالی ما داره.
هوش مالی ،یکی از انواع هوش ها ست که مربوط به مسائل مالی میشه و در حقیقت برای تشخیص و ارائه راهحل در جهت بهتر شدن مشکلات اقتصادی و مالی از این روش استفاده میشه. هوش مالی بالا یا عالی یعنی اینکه تصمیمات مالی ما هوشمندانه تر بوده و اقدامات بهتری برای بهبود شرایط مالی خودمان انجام دادیم، هوش مالی پایین یا ضعیف یعنی اینکه در برابر مسائل مالی خودمون اقدامات درست انجام ندادیم.
هوش مالی
مفهوم هوش مالی یا اقتصادی که به خیلی از افراد در دنیا کمک کرده تا با استفاده از ایده های خلاق ثروت خودشان را زیاد کنن و پولدار تر بشن. مثلاً وقتی راهی برای افزایش درآمد نداریم یا اینکه پول و سرمایه کافی داریم اما برای بهرهبرداری از آنها ایده ای نداریم استفاده درست از هوش مالی یا اقتصادی این مشکلات و رفع میکنه و راه حل مناسبی را پیش روی ما میزاره .
هوش مالی کودک دقیقاً شبیه هوش مالی والدین و نزدیکان او هست ،هر کدام از ما در هر سنی شخصیت مشخص مالی خودمان را داریم و بر اساس نظام باورهای مالی خودمان عمل میکنیم. رابرت کیوساکی در کتاب «هوش مالی و اقتصادی خود را افزایش دهید »میگه :املاک و مستغلات ،سهام ،صندوقهای پسانداز ،کسب و کار یا پول افراد رو ثروتمند نمیکنه بلکه اطلاعات ،آگاهی ، عقل و فکر یا به عبارت هوش مالی هست که افراد رو ثروتمند میکنه .به عنوان مثال اگر بخواهیم در یک فعالیت ورزشی مهارت بدست بیارید خرید تجهیزات کمکی به شما نمی کنه بلکه باید برای موفقیت آموزشهای لازم را دیده باشید آموزش نقش بسیار مهمی داره.
تقسیم بندی هوش مالی
به دست آوردن درآمد بیشتر:
در این قسمت با توجه به مقدار پولی که بدست میاریم محاسبات سنجیده میشه. اگر درآمد سالانه ما ۴۰ میلیون تومان باشه هوش مالی ما نسبت به فردی که در سال ۱۰ میلیون تومان دار بالاتره.درباره حوزه ی اول هوش مالی که مربوط به کسب درآمد بیشتر هست باید بدونیم که خیلی از مردم نتونستن ثروتی برای خودشان به دست بیاورند ، چون اونها پول رو بدون کارکردن میخوان.
چیزی که بسیاری از مردم نمیدانند اینکه فرآیند آنها را به ثروت میرسونه ،نه پول . و فقط با یادگیری روشهای کسب درآمد می توانیم پول خودمون رو افزایش بدیم .برای هر فرد این روند متفاوته هر کدوم از ما هدف ،رویا و جاه طلبی های متفاوتی داریم مهم اینه که بهترین راه برای کسب درآمد بیشتر را پیدا کنیم. هدف گذاری های خودمون رو بر اساس قانون انجام بدیم و برای کسب درآمد بیشتر باید احساسات خودمون رو کنترل کنیم.
باید یاد بگیریم که رضایت خاطر رو به خودمون تحمیل کنیم، آینده مالی خودمان را برای چند تومان پول تباه نکنیم و هرگز تسلیم نشیم و تلاش کنیم . پیشروی و بهبود بعضی اوقات بسیار سخت به نظر میرسه اما اگر در مسیر اعتماد به نفس پیش بریم مشکلات رو میتونیم حل کنیم .ذهن خودمون رو بر روی هدف متمرکز کنیم و راهی برای رسیدن به هدف پیدا کنیم.
حفظ و نگهداری پول
وقتی که درآمدی را کسب کردیم باید آن را حفظ کنیم. حفاظت پول در مقابل مالیات دومین جنبه هوش مالی یا اقتصادی هست.درباره حوزه دوم هوش مالی که حفظ پول هست وقتی شروع به کسب درآمد کردیم باید اون رو از شکارچیان مالی محافظت کنیم .مثل ماموران دولتی که تاکید بر این هست که تا حد ممکن مالیات کمتری را به آنها بپردازیم یا بانکدارها ،اونها تلاش میکنند تا ذره ذره پول ما را به عنوان سپرده از دست ما خارج کنن.
درباره کارگزاران بورس هدف از خرید و فروش سهام برای کارگزار ها کسب کمیسیون بیشتر برای خودشان هست ،و یا حتی کسب و کارهای دیگه، همیشه کسب و کارها چیزی برای فروش دارند که ما را ترغیب به هزینه کردن میکنند.
در زمینه حوزه سوم هوش مالی که مربوط به بودجه بندی پول هست، برای حل بحران بودجه بندی دو راه وجود دارد: اولین راه اینکه ما باید مخارج خودمون رو کاهش بدیم یا دومین راه اینکه درآمد خودمون رو افزایش بدیم.
بودجه بندی پول
توانایی داشتن یک زندگی خوب و در عین حال سرمایه گذاری بدون اینکه در نظر بگیریم چقدر درآمد کسب می کنیم نیاز به یک سطح بالایی از هوش مالی داره .این قسمت از هوش مالی بر اساس مقدار پولی که بعد از پرداخت هزینه ها برای ما باقی می مونه اندازه گیری میشه.هر کدام از این روشها را انجام بدیم کسری بودجه ما بر طرف میشه. اما خیلی از کارشناس ها معتقدند که افزایش در آمد در بلندمدت راه بهتری هست.
همین طور اختصاص دادن مبلغی از بودجه به هزینه ثابت از اهمیت بالایی برخوردار هست .تصمیم بگیریم ۱۰ درصد از درآمد خود را پس انداز کنیم بعد این ۱۰ درصد را مبلغ ثابت در بودجه بندی خودمون قرار میدیم .
اگر برای خرج کردن پول اولویت بندی درستی داشته باشیم وضعیت ما در هر لحظه بهتر میشه و ممکن نیست که در شرایطی قرار بگیریم که وقتی درآمد ثابت خودمون رو خرج کردیم تصمیم بگیریم دیگه مبلغی را هزینه نکنیم یا از پس انداز خرج کنیم.
اهرم سازی برای پول
این قسمت بر اساس بازده سرمایه گذاری اندازه گیری میشه و اینکه چطور اضافه پول خودمان را به کسب ثروت بیشتر اختصاص بدیم.حوزه چهارم هوش مالی مربوط به اهرم سازی برای پول بود. قرض گرفتن پول برای افزایش قدرت نقدینگی خودمون، در صورت داشتن قدرت کنترل سرمایه گذاری کار خیلی خوبیه، اما اگر در کنترل سرمایهگذاری ضعیف عمل کنیم اهرم سازی بسیار خطرناک میشه.
خیلی از افراد با سقوط املاک و مستغلات با شکست روبرو میشن افرادی بودن که بر روی افزایش ارزش ملک های خودشون از طریق بازار املاک حساب باز کرده بودن ؛آنها در برابر ارزش بالا رفتن خونه خودشون پول قرض گرفتن اما هیچ کنترلی بر روی بالا پایین رفتن بازار مسکن نداشتند این نشان دهنده هوش مالی ضعیف این افراد هست.
یعنی اطلاعات دقیق و جزئی از سرمایه گذاری های خودمون رو بدست بیاریم ، در واقع هوش مالی پلی به سمت ثروتمند شدن هست.راه هایی برای بهتر شدن هوش مالی وجود دارد
باید صادق باشیم که اکثر ما برای بهبود امور مالی خودمون کاری شروع نکردیم پس باید در مورد امور خود مالی خودمون آگاهی و دقت بالایی رو داشته باشیم ،و بدانیم اگر صاحب کسب و کاری هستیم پس در این زمینه تجربه و تخصص لازم را داریم و احتیاج نیست که دچار اضطراب و نگرانی بشیم.
همین طور که دقت می کنیم توجه به امور مالی از نقاط ضعف ما محسوب میشه باید به نقاط قوت خودمون هم توجه کنیم و تلاش کنیم که نقاط ضعف خودمان را به نقاط قوت تبدیل کنیم. همه اینها با توجه به دست آوردن آگاهی های لازم در زمینه هوش مالی و پیش رفتن با تغییرات زمان انجام میشود.
بهبود اطلاعات و دانش مالی
حوزه پنجم هوش مالی مربوط به بهتر کردن اطلاعات مالی هست.وارون بافت موفقترین سرمایهگذار دنیاست . او و شریکش تحقیقات گستردهای برای تصمیمگیریهای خودشان انجام دادند و اطلاعات زیادی به دست آوردن. قبل از اینکه سهام شرکت را بخرن باید همه چیز را در مورد او می دونستن، به دست آوردن اطلاعات به آنها اجازه داد تا با اطمینان سرمایه گذاری کنن.
برای اینکه اطلاعات مالی خودمان را بهتر و به روز کنیم باید واقعیت را از تفکرات جدا کنیم ، مثلاً قیمت طلا در حال بالا رفتن اما این خیلی احمقانه است که تصمیمات مالی خودمان را بر اساس این اتخاذ کنیم .
تصمیمات خود را بر اساس واقعیت در نظر بگیریم اطلاعات را تایید کنیم، فقط یک منبع اطلاعات را باور نداشته باشیم باید از همه جنبه ها به موضوع نگاه کنیم، قوانین را بشناسیم، اگر نمی دانیم که سرمایهگذاری ما چطور میشه و چه نتیجهای در پی دارد ، این سرمایه گذاری را از انجام ندیم. همه گرایشات و تغییر ها را درک کنیم و بفهمیم و روند حرکت آنها رو با اطلاعات لازم به دست بیاریم و به آنها اهمیت بدیم .سرمایه گذارهای باهوش می توانند از روند ها و گرایش های مختلف برای تصمیم گیری آگاهانه خودشان استفاده کنند.
هر شخصی می تونه هوش مالی خودش رو افزایش بده و برای این کار نیازی نیست که در بهترین دانشگاههای دنیا آموزش دیده باشد .فقط کافیه کاملا به بهبود وضعیت مالی خودش آگاه باشه و پیگیر باشه. صرف نظر از اینکه چطور درآمد کسب می کنیم از همین حالا میتونیم هوش مالی خودمون را افزایش بدهیم باید در نظر بگیریم که اطلاعات و دانش و کافی را از منبع های معتبر به دست بیاریم و فقط به یک منبع کفایت نکنیم.