روش تحلیل بازار بورس ، شامل دو نوع تحلیل هست :تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال.روش تحلیل بازار بورس یک مهارت بسیار کلیدی است. اگه بتونی بازار بورس رو به درستی تحلیل کنی ، سیگنال های مثبت و منفی اون رو دریافت می کنی.
پس خرید و فروش سهام تا جایی که ممکنه کم ریسک میشه. با این اوصاف یاد گرفتن روش تحلیل بازار بورس ، یک مهارت کلیدی است. دوره های آموزشی متفاوتی در این زمینه برگزار میشه .
روش تحلیل بازار بورس از اصلی ترین و پایه ای ترین مهارت هایی است که برای ورود به بازار بورس لازمه.این مهارت رو یا باید یاد بگیری و یا از مهارت فردی که روش تحلیل بازار بورس رو بلده استفاده کنی.به نظرم حتی اگه قراره از مشاوره فرد دیگه ای استفاده کنی ، بهتره خودت هم تا حدودی از این علم اطلاعات داشته باشی.تحلیل بازار ، تابلو خوانی و…جزو مهارت های یک فرد فعال در بازار بورس است.
روش تحلیل بازار بورس:
در بازارهای بورس جمعیت زیادی از سرمایه گذارها از جهت شغل ،تحصیلات و تجربه وجود دارند. هر گروه با توجه به تخصص خودش شیوه ای را برای تجزیه و تحلیل بازار بورس و سهام انتخاب میکنن.بر اساس تغییرات، عرضه و تقاضای بازار تغییر می کنه. اگر تعداد خریدار های یک سهم از تعداد فروشنده های اون بیشتر باشه( یعنی تقاضای خرید یک سهم بیشتر از میزان عرضه اون برای فروش هست) ، قیمت اون سهم افزایش پیدا میکند و برعکس .
درک عرضه و تقاضا و تغییرات قیمتی ناشی از آن بسیار راحته. اما چیزی که سخت و دشواره فهم مواردی هست که به تغییرات عرضه و تقاضا در بازار سهام می انجامد.به خاطر این موضوع تحلیل های مختلفی در بازارهای مالی شکل گرفته . مهم ترین آن ها تحلیل های بنیادی و تکنیکی هستند.این تحلیلها رویکردهای متفاوتی برای تصمیم گیری در زمینه تجربه یا سرمایه گذاری در بازارهای مالی دارن.
انواع تحلیل بازار بورس:
دو نوع تحلیل بازار بورس وجود داره.
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی
تحلیل تکنیکال یا فنی
روش تحلیل بازار بورس به روش تحلیل فاندامنتال یا بنیادی:
به بررسی رفتار قیمت و پیش بینی اون به وسیله در نظر گرفتن عوامل تغییر، تحلیل بنیادی میگیم.عوامل تغییر میتوانند اقتصادی ،سیاسی ،اجتماعی و یا نظامی باشند.برای معاملات کوتاه مدت و نوسان گیر در بازارهای مالی این تحلیل کارایی خیلی کمی داره . چون با توجه به عوامل زیادی که بر روی قیمتها اثرگذار هستندف جمعبندی آنها برای این معاملات غیر ممکن است.
بهترین کاری که تحلیل بنیادی انجام میدهف ارائه دلیل تغییرات قیمت ها بعد از ایجاد آنها در بازارهای مالی است. ولی باید دقت کنیم که در لحظاتی از بازار ، که اخبار مهم فاندامنتال عنوان میشه( مثل اعلام نرخ بهره ) ممکن بازارها دچار تغییرات خیلی زیادی بشن .
معمولاً جهت این تغییرات را هیچ فاندامنتال کاری به درستی پیش بینی نمی کرده.
روش تحلیل بازار بورس به روش تحلیل تکنیکال یا فنی:
در این تحلیل به بررسی نوسانات قیمت سهام یا ارز در گذشته می پردازیم. این کار ، به کمک نمودار و به منظور پیشبینی حرکتهای آینده بازار انجام می گیرد.در این تحلیل تلاش میشه از روند قیمت یک سهم در گذشته ،آینده این سهم را پیش بینی کنیم . تحلیل تکنیکی رو میشه برای هر نوع کالا یا شاخص یا سهام و غیره به کاربرد.اساس این تحلیل ها ریاضیات است. که در چارت واندیکاتور (شاخص) خلاصه میشه.
یک تحلیلگر تکنیکی معتقده که همه اطلاعات یک سهام یا یک ارز در سابقه قیمت اون سهم نهفته شده و. پس از روند حرکت قیمت میشه آینده اون رو پیش بینی کرد.
مقایسه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال :
تحلیل تکنیکی سرعت عمل بالایی داره . به ما این امکان رو میده که در مدت کوتاه تری نسبت به تحلیل بنیادی تعداد خیلی بیشتری سهم یا ارز را مورد مطالعه و بررسی قرار بدیم.تحلیل تکنیکی به دانش بالای علوم اقتصادی و سیاسی احتیاج داره دقیقاً بر عکس تحلیل بنیادی.در حال حاضر تحلیل تکنیکی در بورس های معتبر دنیا رواج زیادی پیدا کرده و طرفدارهای خاص خودش را دارد. ولی تحلیل فاندامنتال یا بنیادی ، تحلیل همین تعداد ارز یا سهام را در مدت طولانی تری انجام می ده.
تحلیل تکنیکی مثل هر تئوری دیگه ای منطق خاص خودش را دارد.
محور اصلی تحلیل تکنیکی:
همه چیز در نوسان قیمت خلاصه میشه.مهمترین اصل تحلیل تکنیکی همین نکته است . هر عاملی که بر قیمت سهام تاثیر گذار باشه( چه اقتصادی و چه سیاسی و یا روانشناختی) به نوعی بر قیمت سهام یا ارز اثر دارد.به عبارتی هر تغییر قیمتی همراه با یک محرک خارجی اتفاق میافته. این امر لزوم بررسی دقیق نوسان قیمت و تحلیل اون رو نشان می دهد.
با تحلیل کردن نمودار قیمت و بررسی اندیکاتورها، بازار خودش رو به تحلیل گر نشون میده و آینده آن قابل پیش بینی هست.
توجه بسیار مهم:
این منطق در تضاد با تحلیل پایه ای وجود دارد! چون در تحلیل پایه ای به چرایی عوامل توجه میشه . در نتیجه از تحلیل عوامل تاثیرگذار بر روند حرکت بازار به دست میاد.مثلاً اگر تقاضا بیش تر از عرضه باشه، فاندامنتالیست میگه قیمت بالا میره، در حالی که چارتیست با دیدن رشد قیمت میگه تقاضا بیشتر از عرضه بوده.قیمت در یک روند حرکت می کند!
این پیش فرض اساس و پایه ی همه ی روش های تحلیل تکنیکی هست. وقتی نوسانات بازار با حرکت یا ترند مطابقت داشته باشند، این حرکت قابل تحلیل هست .بر عکس یک بازار آشفته رو نمیشه تعریف کرد.
با اطمینان به اینکه حرکت قیمت ،نتیجه ترند هست دو مطلب قابل گفتن است .
اول اینکه ترند جاری با احتمال زیادی ادامه پیدا میکنه و روی خودش بر نمیگرده.( به استثنای بعضی بی نظمی ها در حرکت بازار)
دوم اینکه ترند جاری ادامه پیدا میکنه تا زمانی که ترند مخالف جایگزین بشه.
تاریخ تکرار میشه
تحلیل تکنیکی و پویایی بازار رابطه خیلی نزدیکی با روانشناسی انسان دارند .این الگوها از الگوهای گرافیکی قیمت در سالهای گذشته شناسایی و تقسیم بندی شده است .تا حالت های روانشناسانه بازار رو نشون بدن.وضعیت روانی حاکم بر بازار را نشان می دن که آیا بازار صعودی پیشرفت داشته یا نزولی ؟
این الگوها در گذشته بودند و الان هم میشه از آنها استفاده کرد. چون اساس آن ها بر روی روانشناسی انسان است ، که در طول سالهای زیادی بدون تغییر مانده.هرکدوم از تحلیل های تکنیکی و بنیادی نقاط ضعف و قوت زیادی دارند. طوری که نمیشه گفت کدوم یکی از آنها به تنهایی کاربرد بیشتری دارد. بلکه باید گفت این دو مکمل یکدیگر هستند.سرمایه گذار ها معمولاً در تصمیم گیری های کوتاه مدت و بلند مدت، هر دو مورد را با هم تلفیق می کنند تا بتونند تصمیمات بهینه اتخاذ کنند.
روش های مختلف تحلیل بازار بورس :
برای تحلیل بازار سهام و ارز روشهای دیگری نیز وجود دارند ، مثل :
- مدل های اقتصاد سنجی مالی
- مدل های دینامیکی با محوریت شبکه های عصبی و نظریه شواب
- مدلهای نظریه سقوط بازار سهام شاخص های پیش رو
- روش های پیش بینی نقاط برگشت
مدل های نوسان تحلیل روانشناسی بازار ریال تحلیل زیرساختهای بازار به طور کامل و ….که از جهت هایی شبیه به تحلیل بنیادی و از نظر هایی در گستره روش های تکنیکی قرار می گیرن.